Розробка та складання договорів, контрактів, угод.

Насамперед, слід відзначити, що існує велика безліч різноманітних видів документів і складання кожного окремого документа має свої правила та особливості.
Так, складання договорів, угод, актів, розписок і т.п. – вимагає наявності у особи, яка їх складає, великих знань, насамперед у галузі цивільного та господарського права, а також юридичної практики з тих відносин, які будуть регулюватися кожним таким документом.

Говорячи про складання договорів, слід відзначити кілька аспектів:
  • Перш, ніж приступити до написання договору, необхідно правильно усвідомити, які саме відносини та у якій частині будуть регулюватися договором, які норми законодавства будуть застосовуватися до даного договору та у чому полягає їхня суть, також необхідно усвідомити, які з умов договору сторони можуть викласти на свій розсуд (тобто відступивши від норм того ж Цивільного Кодексу України), а які імперативно передбачені законодавством і відступлення від яких у договорі вважається нікчемним (тобто недійсним з погляду законодавства; умови договору, що суперечать закону – у будь-кому разі будуть вважатися недійсними та не будуть працювати, незважаючи на те, що вони прописані в договорі).
  • Зазвичай, законодавством передбачено ряд так званих «істотних умов», які в обов'язковому порядку повинні бути зазначені в договорі. Без цих умов договір може вважатися недійсним, або у подальшому може бути визнаний недійсним у судовому порядку.
  • По кожному виду правовідносин, які будуть регулюватися договором, існує певна юридична практика, включаючи судову практику. При складанні договору необхідно повною мірою враховувати таку практику, оскільки вона допомагає, по-перше, грамотно скласти договір, а по-друге – урахувати попередні «чужі помилки» і не повторити їх.
  • В українському законодавстві, насамперед у цивільному, існує правило, що якщо ті або інші умови не вказані в договорі – вважається, що вони регулюються стандартними нормами законодавства, що регулює дані правовідносини. Наприклад: якщо в договорі не вказано ціну товарів або послуг – вважається, що такі товари або послуги повинні бути оплачені по «звичайній ціні»; якщо в договорі не вказано строки виконання тих або інших зобов'язань – за загальним правилом такі зобов'язання повинні виконуватися протягом 7 днів з моменту вимоги виконати такі зобов'язання; якщо в договорі не вказано якість товарів або послуг – вважається, що їхня якість повинна бути такою, щоб вони могли бути використані за звичайним призначенням і т.і.
  • Для правильного та грамотного написання договору необхідно не тільки чітко та послідовно уявляти всю процедуру роботи за договором (процедуру виконання договору) у дрібних деталях, але й вміти послідовно, чітко та лаконічно, грамотно з юридичної точки зору, викласти домовленості сторін у договорі (настільки детально та чітко, щоб кожна сторона правильно усвідомлювала свої права та обов'язки за договором, щоб договір слугував кожній стороні свого роду «настольною книгою» з відповідних правовідносин).
  • Те, як сформульовано ті або інші положення договору – визначає податкові наслідки його укладення та виконання, у тому числі й момент виникнення деяких податкових зобов'язань у ході виконання договору. У деяких випадках, правильне складання договору дає можливість істотно оптимізувати оподатковування угоди. Тобто складання договору має містити в собі й елементи податкового планування.
  • Деякі договори необхідно укладати тільки в нотаріальній формі (купівля-продаж нерухомості, у т.ч. транспортних засобів, оренда нерухомості на тривалий строк і т.і.), деякі договори набувають чинності тільки з моменту їх державної реєстрації.
  • Існують певні «технічні» правила складання договорів, які дозволяють запобігти внесенню виправлень у текст договору (кожний аркуш договору варто візувати підписом, всі аркуші договору бажано прошивати та опечатувати).
Коли мова йде про складання договору по зовнішньоекономічній діяльності (ЗЕД) – необхідно розуміти, що на ряду з перерахованим вище, його складання має свої особливості: 
  • По-перше, при складанні такого договору необхідно враховувати не тільки норми українського законодавства, але також і норми законодавства країни іншого контрагента, а також численних міжнародних угод, конвенцій, звичаї та багато інших моментів;
  • По-друге, в українському законодавстві існує величезна кількість норм та рекомендацій, що стосуються зовнішньоекономічних договорів – це рекомендації щодо платіжних умов за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), це правила вибору законодавства, що буде застосовуватися до правовідносин сторін, якщо це не прописано в договорі, сюди також варто віднести й обов'язкове повернення «валютної виручки» протягом 180 днів та багато багато чого іншого.
Зовнішньоекономічні договори (контракти) можуть складатися із застосуванням форм оплати, які звичайно не використовуються в договорах між українськими контрагентами, таких, наприклад, як акредитив. При складанні зовнішньоекономічних договорів (контрактів) часто застосовують Правила тлумачення торговельних термінів Міжнародної торговельної палати (ІНКОТЕРМС) – EXW, FCA, FAS, FOB, CFR, CIF, CPT, CIP, DAF, DES, DEQ, DDP і т.д., у цьому виді договорів також бажано конкретно вказувати суд, який буде розглядати суперечки сторін за договором у випадку їх виникнення, перелік документів, які мають бути надані кожною стороною іншій, вимоги до їх складання (це особливо важливо для договорів на імпорт продукції, оскільки без всіх необхідних документів неможливо зробити «митне очищення» вантажу) і т.д.
Як видно, складання договору – це досить складне та комплексне питання, яке, як показує практика, краще доручити фахівцю.
Компанія «Західна Маркeтингова Група» надає послуги з розробки та складання договорів, угод, контрактів протягом багатьох років, тому спеціалісти компанії володіють значним практичним досвідом.
Роботи з розробки та складання договорів, угод, контрактів проводяться на підставі договору із замовником. Вартість послуг з розробки та складання договорів, угод, контрактів є предметом домовленості в кожному окремому випадку.